A bőrömben - figyelemfelhívó fotósorozat olyan fiatalokról, akik nem elégedettek a külsejükkel

A Dél-Afrikai születésű, de Angliában élő fotós, Michelle Sank egy olyan fotósorozatot (In my skin - A bőrömben) készített, ami 25 év alatti brit fiatalok saját testükkel való hadakozását mutatja be. Mindegyik fiatal vagy már átesett valamilyen plasztikai beavatkozáson hihetetlenül fiatalon, vagy anorexiával küzdött. A képeken otthonukban láthatjuk pózolni őket és valószínűleg többen közülük nem is értik, hogy a fotós milyen céllal készít róluk képet. Ők csak küzdenek, hogy elérjék az a testideált, ami a fejükben él és szinte lehetetlen számukra elszakadni tőle.

A művész saját gondatai a sorozattal kapcsolatban:

 "...A nyugati típusú társadalmak ma főleg a külső szépségre fókuszálnak,  a tökéletes test és arc elérésére és megtartására. Ezzel összefonódva én dokumentálom is a test diszmorfiát, amint ezek a fiatal emberek próbálnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak, ami étkezési zavarokhoz és testmódosításokhoz vezet..."
Diszmorfia:
Pszichiátriai betegség-kategória, az ún. szomatoform betegségek körébe tartozik. Lényege: a beteg meg van győződve aról, hogy testével kapcsolatban valami szörnyű gond, defektus áll fenn (testképzavar).
Ez a meggyőződés komolyan érintheti szociális helyzetét, egész viselkedését, súlyos szorongás és depresszió alakulhat ki, szociális elszigetelődés.
A tünetek általában kamaszkorban, ifjúkorban indulnak amikor az ember a lehető legnagyobb önkritikával szemléli magát... Érdekes módon férfiakat és nőket egyaránt érint.
(forrás wikipedia, Comer: A lélek betegségei)


A fotósorozat és a művész a nemet váltani (transgender) próbáló embereket is a külsőre vonatkozó társadalmi elvárások áldozatainak tekinti, vagy legalábbis ezt sugallja. Mikor a médiából hallunk nemváltó beavatkozásokról, ezeket általában elkerülhetetlennek és az egyénre nézve áldásosnak mutatják be.

Vajon milyen családi háttér áll ezek mögött a fiatalok mögött. Az otthoni környezet nyilván ebbe próbál bepillantást nyújtani a fotókon. Úgy tűnik mindannyian rendezett, jó körülmények között élnek. Máskülönben nem is engedhetnék meg maguknak a borsos árú beavatkozásokat. Kérdés, hogy a családjuk, vagy adott esetben akár az egészségügyi ellátórendszer miért finanszíroz ilyesmit.

Nézzük a fotókat (a galéria megtekintéséhez kattits a képekre):

Amy 21 - mellnagyobbítás 18 évesen

Ben 17 - borotválja a lábát kiegyenesítteti a haját

Paige 16 - mellnagyobbító műtétre vár

Mike 22 - testgyantázás mindenhol és izomnövelő táplálékkiegészítők

Nicola anorexiából gyógyul, Rachel mellnagyobbításon esett át - 20 éves ikrek

Roland 19 - Lady Gagához akar minél jobban hasonlítani

Abby 19 - ajakfeltöltés és mellnagyobbítás

Hannah 17 - botox kezelés

Jason  19 - testépítő

Jade 20 - szemöldöktetoválás és hajhosszabbítás

Ellie 21 - egész testét tetoválások borítják

Olli 19 - anorexiából gyógyul

Sarayah 20 - teljes testi zsírleszívás és ajakfeltöltés után

Hannah 20 - Ajakfeltöltés, mellnagyobbítás, botox, zsírleszívás, orrplasztika

Shaye 21 - melleltávolító műtét után

Jackie 18 - teljes nemátalakító műtétsorozat 16 évesen 

Matt 18 - nőből férfi

Jaye 25 - nemátalakító műtét előtt  (férfiból nővé)

John 19 - transznemű nőből férfi, jelenleg semleges nemű

Cambell 16 - férfiból nő transznemű

A bőrömben - figyelemfelhívó fotósorozat olyan fiatalokról, akik nem elégedettek a külsejükkel A bőrömben - figyelemfelhívó fotósorozat olyan fiatalokról, akik nem elégedettek a külsejükkel Reviewed by Tempera on január 04, 2014 Rating: 5

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.